Deliciul de toate zilele


Prima intrebare pe care o primesc cand cineva afla ca sunt vegana este...: Si ce mananci?

Nu stiu de ce, dar de fiecare data incep prin a povesti despre smoothie-ul pe care am inceput sa-l beau de la jumatatea verii si care a devenit una din cele mai delicioase dependente ale mele. De atunci pastrez aceeasi reteta, modificand doar unele <detalii> care nu-i schimba gustul de care m-am indragostit, avand doar un aport nutritional.
  • 1/2 banana
  • 1/2 piersica (in sezonul cald) sau 1/2 mar
  • 1/2 lingurita polen
  • o mana de nuci
  • o lingurita semninte de dovleac crud
  • o lingurita frutcte uscate (mix de goji, merisoare, agrise)
  • 10-15 boabe de catina
  • 300 ml lapte de orez
Dupa ce enumar (cu entuziasmul de rigoare) ingredientele, remarc un interes crescut fata de beneficiile aduse de acestea - deobicei in formulari de genul Pentru ce sunt bune? sau Ce contin toate astea? Drept urmare, aduc lamuriri.


BANANELE:
  1. contin triptofan, ce stimuleaza productia de serotonina - hormonul fericirii - cu rol in relaxare si starea de bine;
  2. sunt o sursa buna de vitamina B6 care regleaza glicemia si imbunatateste dispozitia generala;
  3. sunt bogate in potasiu si sarace in sodiu, prin urmare asigura o tensiune arteriala sanatoasa si protejeaza impotriva accidentelor vasculare;
  4. sunt un antiacid natural, actionand ca un pansament impotriva arsurilor de stomac;
  5. sunt bogate in fibre, asigurand o digestie usoara;
  6. imbunatatesc memoria si concentrarea datorita continutului ridicat de potasiu;
  7. sunt pline de antioxidanti, luptand impotriva radicalilor liberi si a bolilor cronice;
  8. fac parte din categoria <superalimentelor>.

PIERSICILE:
  1. contin 10 tipuri de vitamine - A, C, E, K si 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic);
  2. sunt o sursa de fibre si carbohidrati (17g de carbohidrati dintre care 3g provin din  fibre), asigurand astfel o digestie sanatoasa;
  3. reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, prezenti in pulpa si pielita, combatand efectele radicalilor liberi si avand actiune anticancerigena si antiinflamatoare;
  4. contribuie la incetinirea procesului de imbatranire si prevenirea bolilor cronice;
  5. contin licopen si luteina, importante in prevenirea degenerarii maculare, a cancerului si scad riscul aparitiei bolilor de inima.

MERELE:
  1. contin un numar mare de fibre prezente atat in coaja cat si in pulpa, avand rol in digestie si in reducerea LDL-colesterolului; asigura 12% din necesarul zilnic de fibre;
  2. sunt o sursa de compusi fitochimici pintre care: quercitina (cu rol atiinflamator, anticancerigen si antiviral), catechina (rol antioxidant, imbunatateste functiile musculare), acid clorogenic (reduce glicemia);
  3. contin vitamina C (antioxidant), vitamina K, vitamina B6, potasiu (benefic pentru sanatatea sistemului cardiovascular), magneziu;
  4. contin in principal apa si carbohidrati si sunt bogate in zaharuri simple precum fructoza, sucroza, glucoza; in ciuda acestor lucruri, au un indice glicemic scazut (intre 29-44).

POLENUL:
  1. este un <superaliment> ce contine de 20 de ori mai multa vitamina A decat morcovul, dar si provitamina A - ajuta la prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, a inimii sau a retinei;
  2. contine in 100g tot atatia aminoacizi ca 1/2kg carne de vita sau 7 oua;
  3. asigura necesarul zilnic de aminoacizi in doar 30g;
  4. contine 22 aminoacizi, 18 vitamine (provitamina A, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitaminele C, D, E, F, H, K, PP, acid folic, acid pantotenic, biotina, lecitina, rutina) 25 minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu, cupru, iod, zinc, sulf, siliciu, clor, molibden);
  5. este recomandat sa se consume inre 10-30g pe zi in 3-4 cure pe an, la inceputul fiecarui trimestru;
  6. este benefic pentru: combaterea oboselii cronice, vindecare, regenerarea muschilor si corpului, prevenirea alergiilor, reducerea nivelului de colesterol rau, scaderea depozitelor de grasime din organism, pierderea in greutate, prevenirea infectiilor si bolilor, cresterea duratei de viata, confera o piele tanara si sanatoasa, intareste sistemului imunitar, detoxifica organismului, confera vitalitate si energie, echilibreaza hormonii, furnizeaza o concentrare mai buna.
NOTA! Polenul consumat ca atare trebuie mestecat foarte bine pentru ca enzimele salivare sa faciliteze absorbtia tuturor nutrientilor. Adaugat in compozitia smoothie-ului, ingerarea acestuia este mult mai facila.


NUCILE:
  1. reduc colesterolul rau si previn aparitia bolilor de inima datorita continutului de potasiu, magneziu si a grasimilor nesaturate;
  2. previn aparitia cancerului prin continutul de Omega 3, antioxidanti, polifenoli si fitosteroli;
  3. au un procent scazut de glucide si sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet, avand totodata un efect de scadere a glicemiei;
  4. sunt un bun inlocuitor al carnii;
  5. sunt recomandate mai ales in perioada iernii, cand factorii externi au un efect negativ asupra pielii, fiind benefice pentru persoanele care sufera de eczeme sau psoriazis;
  6. imbunatatesc memoria si capacitatea de concentrare;
  7. contin iod, fiind indicate in cazul afectiunilor legate de glanda tiroida;
  8. au o mare valoare energetica, fiind bogate in zinc, magneziu, fier, sulf, calciu si vitaminele A, B, E;
  9. in cantitati mici pot fi incluse in regimurile de slabire, acestea nemodificand metabolismul in ciuda continutului lor bogat in grasimi si proteine.

SEMINTELE DE DOLVEAC:
  1. contin l-triptofan ce este convertit in serotonina si niacin, contribuind la un somn de calitate si scaderea depresiei;
  2. sunt bogate in zinc, acesta avand rol in cresterea si diviziunea celulelor, somn, starea de spirit, sanatatea pielii;
  3. regleaza insulina si sunt un protector natural in cazul osteoporozei;
  4. sunt pline de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru;
  5. contin fitosteroli ce reduc nivelul de LDL;
  6. reprezinta o sursa excelenta de vitamina K, vitamina E, vitaminele din grupul B (tiamina, riboflavina, niacin, acid pantotenic, piridoxina si acid folic);
  7. sunt alimente alcaline;
  8. previn formarea pietrelor la rinichi;
  9. contin proteine de calitate (100g de seminte contin 30g de proteine).

CATINA:
  1. este foarte bogata in vitamina C, in vitaminele E, A, K, F, P, si in complexul vitaminelor B;
  2. contine proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten;
  3. este imunostimulatoare, antiinflamatoare, cicatrizanta, anticancerigena, astringenta, antibiotica;
  4. foarte eficienta in afectiuni ale ficatului, raceala si gripa, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrita, afectiuni cardiovasculare, hipertensiune, nevroze, spasmofilie.

FRUCTELE USCATE:
  1. GOJI: sunt o sursa bogata de fibre, antioxidanti, carotenoide, vitamina A, vitamina B si sunt sarace in calorii;
  2. MERISOARE: sunt antiseptice, astringente, antibiotice, scad nivelul zaharului din sange, previn infectiile in organism si il protejeaza de bolile cronice, impiedica bacteriile patogene sa se fixeze in organism;
  3. AGRISE: au rol antiimbatranire, trateaza problemele pielii, eficient in cazuri de acnee, protejeaza impotriva radiatiilor, sunt antibacteriene, cresc rezistenta la boli, intaresc muschii inimii (prin continutul de antioxidanti, flavonoide, potasiu), scad colesterolul, ajuta in curele de slabire.

LAPTELE DE OREZ:
  1. contine 30% de calciu din doza zilnica recomandata si 15% din cantea necesara de fosfor, minerale esentiale pentru sanatatea dintilor si oaselor;
  2. contine unul din cei mai importanti antioxidanti: vitamina E care in combinatie cu seleniul, manganul si magneziul protejeaza organismul de infectii virale si boli;
  3. este slab in grasimi (comparativ cu laptele de vaca), nu are deloc colesterol si este ideal pentru persoanele care au pobleme de inima;
  4. are putine calorii, ajuta in curele de slabire;
  5. se poate adauga in mancare, deserturi, cafea;
  6. este delicios.

Desi in teorie poate parea complicat, nu dureaza decat 5' sa prepar acest smoothie, cu tot cu spalatul blenderului. Adica mai putin decat mi-ar lua sa fac un sendvis. Daca este consistent sau nu... am stat zile intregi (ocupata fiind) fara sa iau decat micul dejun, iar seara tot nu mi se facuse inca foame. Cat despre faptul ca ar fi costisitoare ingredientele - in afara de fructe, celelalte se termina foarte greu, deci suma investita zilnic in realizarea acestui preparat este una infima.

xoxo

Postări populare de pe acest blog

Reflexii si Reflectii #1

Akua Naru @ Femei pe Matasari